Niezastąpione grzanki na szybkie przyjęcie niespodziewanych gości lub po prostu na kolację dla rodziny. Wystarczy przejrzeć zasoby lodówki i wyczarować coś smacznego na grzankach z bagietki.
I. Grzanka z pasztetem
– bagietka
– pasztet do smarowania (może być drobiowy)
– konfitura z żurawiną
– cebula czerwona podsmażana
– natka pietruszki
Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą, podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Na grzankę nałóż 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, wyciśnij rozetę z pasztetu, połóż 2 krążki podsmażonej czerwonej cebuli. Udekoruj listkiem pietruszki, na środku rozety umieść owoc żurawiny z konfitury.
II. Grzanka z serem camembert
– bagietka
– roszponka
– ser camembert
– suszone pomidory z oleju
– liście bazylii,
Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą, podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Na grzankę połóż roszponkę, dwa cienkie plasterki sera camembert, pokrojone na drobno pomidory suszone z oleju, posyp posiekaną bazylią.
III. Grzanka z filetami ze szprotek w oleju
– bagietka
– pomidor czerwony
– 4-6 listki bazylii
– filety ze szprotek w oleju
– oliwki czarne
Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą, podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Pomidor pokrój w kostkę, dodaj posiekane listki bazylii, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i wymieszaj. Na grzankę nałóż sałatkę z pomidora, rozłóż szprotkę z oleju, na środek pół oliwki, całość zepnij pikerem. Możesz udekorować listkiem – może być z pietruszki.
Smacznego.