Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Pora Na Posiłek

Walentynkowe muffinki

Zakochane Muffinki – doskonała i łatwa w wykonaniu niespodzianka dla ukochanej/ukochanego. 🙂

Składniki:
– 100g masła
– 150g cukru
– 2 jajka
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 op. cukru waniliowego
– 260g mąki tortowej

Krem:
– 1 szk. śmietany 30%
– 1,5 łyżki cukru pudru

Dodatki: Izomalt, barwnik

Jajka ubijamy z cukrem. Następnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wraz z roztopionym masłem. Gdy masa jest wstępnie wymieszana dodajemy jajka ubite z cukrem. Całość ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Aby ułatwić sobie napełnianie korzystamy z worka cukierniczego napełniając każdą foremkę do połowy. Następnie łyżeczką zwilżaną wodą wyrównujemy masę.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Po tym czasie wyjmujemy muffinki z piekarnika i zabieramy się za przygotowanie dekoracji.
Rozpuszczamy izomalt (bez dodawania płynów) – suche granulki w niewielkim naczyniu metalowym, bezpośrednio nad płomieniem lub w mikrofalówce.
Temperatura topnienia izomaltu to 180°C, dlatego należy zachować szczególną ostrożność !!!
Do roztopionego izomaltu dodajemy czerwony barwnik (oczywiście może być użyty inny kolor. 🙂
Napełniamy izomaltem silikonowe foremki (nasze formy muszą być odporne na wysokie temperatury!).
Studzimy formy z izomaltem oraz uprzednio wyjęte z piekarnika muffinki.
Przechodzimy do przygotowania kremu:
Ubijamy śmietanę (30% lub więcej), w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Kończymy ubijanie gdy bita śmietana nie wylewa się z naczynia.
Rękaw cukierniczy napełniamy kremem i dekorujemy muffinki.
Całość zwieńczamy przesłodkim sercem. 🙂

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ