Koszyczki i róże z ciasta francuskiego

…na śniadanie …na kolację …dla gości …na przyjęcia
Wspaniałe koszyczki z ciasta francuskiego, które możesz wypełnić swoimi ulubionymi dodatkami. Są szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują i efektownie wyglądają. Idealne na domową przekąskę lub na rodzinne imprezy. Niezależnie od tego, jaki kształt im nadasz, z pewnością zachwycą Twoich domowników lub gości🙂.


I. Koszyczki z ciasta francuskiego
– 6 kwadraty 10x10cm z ciasta francuskiego
– 100g szynki pokrojonej w kostkę
– pół sera camembert
– 2 łyżki oliwek czarnych pokrojonych w plasterki
– pomidory koktajlowe pokrojone w ósemki
– ser mozzarella w kulkach
– łyżka posiekanego szczypioru, kiełki
Stalowe foremki na muffinki posmaruj tłuszczem – jeżeli używasz silikonowych, nie trzeba ich smarować. Do każdej włóż kwadrat ciasta formując koszyczek. Do koszyczków powkładaj po trochę pokrojonej szynki, kawałek sera camembert, kilka plastry oliwek, 3-4 ćwiartki pomidorka i kulkę mozzarelli. Brzegi posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz przez ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem i kiełkami.


II. Róża z salami w cieście francuskim
– kilka paski o szerokości 2 cm z ciasta francuskiego
– 200g salami (średnica ok. 10cm)
– starty ser parmezan
Salami przekrój na pół. Weź jeden pasek ciasta, układaj na nim połówki salami tak, aby część salami wystawała ponad ciasto, posyp serem parmezan i zwiń jak roladę. Boki posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz przez ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.

Smacznego.

Dodaj komentarz