Salsa z awokado i mango z krewetką
Lekka i owocowa przystawka, odpowiednia również na bufet. Prosta, szybka i wyrafinowana.
Składniki:
– 1 awokado
– 1 mango
– 2 dymki
– 1 pomidor lub 2 w zależności od wielkości
– ½ papryczki chili
– 4 krewetki, ugotowane
Na dressing:
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki oleju, oliwkowego lub neutralnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– sól i pieprz do smaku
Czas pracy ok 30 minut
Na dressing: bardzo drobno posiekaj lub rozgnieć ząbek czosnku, podsmaż na oleju (nie zrumienić). Wymieszaj schłodzony olej czosnkowy z sokiem z cytryny i pomarańczy, dopraw solą i pieprzem.
Uwaga: Zachowaj cztery wąskie plasterki na każdą dekorację awokado, mango i pomidora! Skrop awokado cytryną.
Awokado i mango obierz, miąższ pokrój w drobną kostkę. Natychmiast wymieszaj z dressingiem.
Oczyść dymkę, umyj i pokrój w cienkie pierścienie. Pomidory i papryczkę chilli pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę. Delikatnie wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem.
Ułóż na talerzach za pomocą pierścieni dekoracyjnych. Na każdym ułóż kiełki i krewetkę. Udekoruj zarezerwowanymi plasterkami owoców i warzyw.
Smacznego.