Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby Wegańskie

Ogórki kiszone

Sezon na ogórki w pełni, to najlepszy czas by przygotować ogórki kiszone! Zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę? Wypróbuj ten przepis!
Potrzebujemy:
– świeżo zebrane ogórki
Solanka:
– przegotowana letnia woda – na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę niejodowanej soli
Dodatki:
– świeży chrzan (liść i korzeń)
– czosnek
– liście porzeczki lub winogronu
– łodygi kopru
– gorczyca
W wyparzonych słoikach (pojemność 0,9litra) lub glinianym naczyniu układamy liść chrzanu, czosnek 4-5 ząbki, 2 łyżeczki gorczycy, baldach kopru i umyte ogórki – najlepiej o zbliżonej wielkości. Ogórki układamy pionowo.
Na wierzch kładziemy po kawałku kopru, pomiędzy ogórki wciskamy korzeń chrzanu, zalewamy solanką i przykrywamy liściem porzeczki lub winogronu ( może być również z wiśni lub dębu).
Jeśli przygotowujemy ogórki w słoikach – pamiętajmy, by ogórki były całkowicie pokryte solanką. Słoiki lekko zakręcamy.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, a następnie dokręcając zakrętki, przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia, np. do piwnicy.

https://www.youtube.com/watch?v=nLd4wD0JA-A

ZOSTAW ODPOWIEDŹ