Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dipy i Humusy sosy

Sos rosyjski

Sos rosyjski to bardzo prosty i uniwersalny sos. Powstaje na bazie majonezu i keczupu, nie wymaga więc żadnych wyszukanych składników. Dla nadania mu wyrazistego, charakterystycznego smaku najczęściej doprawiany jest czymś ostrym i pikantnym, na przykład gotowym, meksykańskim sosem tabasco, tartym chrzanem, papryczkami chilli, posiekanym czosnkiem, cebulką lub szczypiorkiem. Wbrew pozorom przepis na sos rosyjski wcale nie wywodzi się z Rosji i kuchni rosyjskiej, ale amerykańskiej, o czym świadczą dwa główne składniki, czyli wymieniony już wcześniej majonez i ketchup. Najprawdopodobniej pojawiał się w amerykańskich książkach kucharskich już w 1910 roku. Przepisy na sos rosyjski ewaluowały na przestrzeni lat – niektóre pokolenia przygotowywały go z papryką, inne z kawiorem. Sos rosyjski to świetny dressing do sałatek, dań głównych, mięs oraz kanapek. Bardzo często wykorzystuje się go jako składnik popularnej kanapki Reuben przygotowywanej z kapustą kiszoną, serem oraz mięsem wołowym. Sos rosyjski do pastrami to jeden z najlepszych możliwych wyborów, a dodany do sałatek, nada im wyrazistego, niepowtarzalnego smaku. Jak zrobić sos rosyjski? Jest to banalnie proste! Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki – majonez, ketchup pomidorowy, sos tabasco oraz wszystkie przyprawy. To wszystko! Dlatego sos rosyjski możesz przygotować tuż przed samym podaniem, ponieważ nie zajmie Ci to więcej niż 3 minuty. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, ostre, pikantne smaki dodaj więcej ostrych przypraw, możesz też wykorzystać ketchup w wersji pikantnej. Niektórzy dodają do sosu rosyjskiego również odrobinę sosu worcestershire. Sos najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Ponieważ jest bardzo prosty i szybki do wykonania nie warto robić jego większych ilości na zapas. Sos rosyjski bywa zastępowany sosem tysiąca wysp, jest on jednak bardziej słodki, a mniej pikantny. Sos rosyjski to świetna propozycja dla osób gustujących w kuchni amerykańskiej oraz wyrazistych ostrych smakach.
Składniki dla 2 porcji:
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 1/2 łyżeczki Sos Worcestershire
Przyprawy
papryka słodka, tabasco
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Aby zmniejszyć kaloryczność sosu można wykorzystać majonez light.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ