Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek Przepisy Surówki i sałatki

Górka cielęca duszona z soczystą sałatką i ziemniakami

Cielęcina jest uwielbiana przez smakoszy. Mięso młodych zwierząt można wykorzystać do stworzenia lekkich, pysznych dań, które rozpieszczają podniebienia i idealnie nadają się dla tych gości, którzy dbają o linię.
Mięso jest wyjątkowo delikatne, pozbawione włókien i łagodne w smaku. Po okresie dojrzewania, trwającym zaledwie od dwóch do trzech dni, cielęcina najlepiej nadaje się do przyrządzenia w kuchni. Ma wtedy niską zawartość tłuszczu, jest lekkostrawna i bogata w białko, żelazo, potas, cynk i witaminy z grup D i B.
Górka cielęca duszona
Składniki:
– 600 g górki cielęcej
– 1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
– 50 ml jasnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 250 ml wody lub wywaru
– sól, pieprz
Opcjonalnie – 200g pieczarek + mała cebulka
Surówka:
– pół sałaty lodowej
– pół pomarańczy
– mały ogórek zielony
– średnia cebula czerwona
– łyżka pietruszki (natki)
Wszystkie składniki surówki potnij na małe kawałki, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą, wymieszaj. Przed podaniem polej sosem musztardowo – miodowym i wymieszaj.
Sos musztardowo – miodowy do sałatki – sposób przygotowania
W miseczce umieść 2 łyżki musztardy dijon, dodaj 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i trzy łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub małą trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania i ponownie zamieszaj.
Sposób przygotowania górki cielęcej
Czosnek utrzyj z solą i pieprzem. Przełóż do miseczki i dodaj musztardę, sos sojowy oraz tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki i natrzyj porcje mięsa. Odstaw na min. 2 godziny. Po tym czasie rozgrzej patelnię z olejem i przesmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Kiedy pory mięsa zamkną się wlej wodę lub wywar. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Opcjonalnie: Pieczarki umyj, osusz, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła z łyżeczką oleju, podsmaż pokrojoną cebulkę, wrzuć pieczarki, przesmaż do zarumienienia.
Pod koniec duszenia górki cielęcej, rozłóż pieczarki na każdej porcji.
Podawaj z ziemniakami i surówką.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ