Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Surówki i sałatki Wegańskie

Marchewka z groszkiem na ciepło do obiadu

Najlepsza marchewka z groszkiem na ciepło do obiadu. To bardzo prosty, tradycyjny przepis, który warto znać. Marchewka z groszkiem podawana na ciepło, to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu, który często króluje w polskich domach, jako dodatek do tradycyjnego schabowego. Przepis jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy.
Marchewka gotowana wyśmienicie pasuje także do innych, różnych rodzajów dań mięsnych podawanych z ziemniakami.
Marchewka z groszkiem
Składniki:
– 1 kg marchwi
– 1 szklanka wody (250 ml)
– 1 całkowicie płaska łyżeczka soli
– 2 czubate łyżeczki cukru (w zależności jak słodka jest marchewka; jeśli bardzo słodka, to cukru należy dać mniej; jeśli niestety trafiła się słabo słodka odmiana, to cukru można dać więcej do smaku)
– 1 puszka groszku konserwowego (puszka o łącznej masie 400 g; a 240 g groszku po odsączeniu z zalewy)
– 2 czubate łyżki masła (ok. 90 g)
– 1 łyżka mąki pszennej
– pieprz do smaku (opcjonalnie, wedle uznania; ja nie daję)
Przygotowanie:
Marchewkę dokładnie umyć, a następnie obrać z łupinek. Kolejno pokroić ją w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości.
Pokrojoną marchewkę wrzucić do garnka i wlać szklankę zimnej wody. Dodać 1 płaską łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszać. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika na mniejszą, przykryć garnek i dusić marchewkę przez około 20 minut. Po tym czasie powinna być ona odpowiednio miękka. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas gotowania o parę minut (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka).
Po tym czasie do garnka z marchewką dodać 2 czubate łyżki masła, wymieszać.
Następnie wsypać mąkę pszenną przesianą przez sitko i wymieszać, by nie było grudek.
Kolejno dodać groszek konserwowy (który uprzednio należy odsączyć z zalewy – zalewa nie będzie nam potrzebna, więc można ją po prostu wylać do zlewu). Gotować dalej całość pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając delikatnie.
Po upływie tych 2 minut sprawdzić, czy taka gęstość marchewki z groszkiem nam odpowiada. Jeśli okaże się, że nie, to można śmiało dosypać do niej dodatkowo odrobinę mąki pszennej (ale również przesianej przez sitko, by uniknąć powstania grudek). Mi w zupełności wystarczy 1 łyżka mąki pszennej (taka z lekką górką, ale nie czubata).
Na sam koniec należy posmakować marchewkę z groszkiem i doprawić jeszcze pod swoje gusta smakowe, o ile zajdzie taka potrzeba (można dać ciut więcej soli, cukru lub doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem).

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ