Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Przepisy

Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Domowe rurki z kremem to pyszny deser na każdą okazję. Przepis jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu smakołyk, a rurki z kremem ze śmietaną i mascarpone wychodzą delikatne i chrupkie. Choć dla niektórych osób przygotowanie wydaje się dość czasochłonne, ale dla efektu warto poświęcić troszkę czasu:-)
Składniki:
– ciasto francuskie
– 400 ml śmietany 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 200g serka mascarpone
– łyżeczka soku z cytryny
– żółtko + łyżka mleka
dodatkowo: metalowe rurki, tłuszcz do smarowania rurek
Placek ciasta francuskiego pokrój w paski o szerokości około 1,5 cm.
Metalowe rurki (foremki do rurek z kremem) natłuść z zewnątrz odrobiną masła. Paski ciasta nawijaj na każdą rurkę zaczynając od węższej strony. Zaczynaj równo przy otworze, ale nie zakrywaj go ciastem. Paski ciasta nakładaj tak, by zachodziły na siebie w połowie. W taki sposób nawijaj ciasto, aż do drugiego końca o szerszej średnicy. Ważne jest to, by nie zakryć ciastem szerszego otworu, aby po upieczeniu rurek można było swobodnie wyjmować metalowe foremki. W taki sposób przygotuj wszystkie rurki.
Ciasto nawinięte na metalowe foremki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Zachowaj między nimi odstępy.

Uwagi: Jeśli paski ciasta wyszły Ci trochę za grube, to podczas nakładania ich na metalową foremkę można je lekko rozciągać. Gdyby pasek ciasta okazał się za krótki, to śmiało nakładasz kolejny (w miejscu styku tego, który się skończył) i w razie potrzeby przycinasz go, jeśli drugi pasek okaże się za długi. Jeśli nie masz wystarczającej liczby foremek, to piecz swoje rurki partiami.

Formę gotowymi do pieczenia rurkami umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (mniej więcej na środku komory piekarnika lub odrobinę niżej) z opcją pieczenia góra/dół lub ewentualnie ustaw 185 stopni z funkcją termoobiegu. Rurki piecz tak do 20 minut, aż zrobią się lekko rumiane. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z rurkami z piekarnika.
Rurki z foremkami ostrożnie przełóż na deskę lub na kratkę do studzenia wypieków, po lekkim przestudzeniu rurek,
ostrożnie wyjmij metalowe foremki (łapiesz za wystający kawałek foremki od szerszej strony).

Przygotuj krem:
Schłodzoną śmietanę ubijaj z serkiem mascarpone dodając partiami cukier. Na koniec wlej sok z cytryny, wymieszaj.
Przełóż krem do worka cukierniczego i napełnij rurki.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ