Kula z wędzonego łososia – szybka i smaczna przekąska finger food
Kule z łososiem wędzonym to fajny pomysł na imprezową przekąskę lub niewielką przystawkę, która mimo swojej prostoty zachwyci podniebienia gości. Do ich wykonania potrzebujesz: łososia, serek śmietankowy, trochę warzyw, również trochę chęci i jest pyszna przekąska.
Składniki:
– 200g łososia wędzonego
– 1 słodka papryka czerwona
– 150g serka śmietankowego
– łyżka posiekanego szczypiorku
– sól i pieprz
– chleb wieloziarnisty
– średnie silikonowe foremki kule
do dekoracji: czerwona cebula, koperek
Paprykę pokrój w drobną kostkę, połącz z serkiem śmietankowym, szczypiorem, dopraw solą i pieprzem.
Foremki kule wyłóż łososiem wędzonym, napełnij masą z serkiem, nadmiar łososia zawiń do środka. Kule odstaw do lodówki, resztę przygotuj przed podaniem na stół.
Z chleba wytnij kółka, na kromkach układaj kule łososiowe, udekoruj piórkiem z cebuli czerwonej i koperkiem.
Smacznego.