Podstawą sosu jest słony i pełen umami sos rybny, ale harmonijnie przeplatają się w nim również inne smaki: ostry, słodki i kwaśny. Stosuje się go zarówno do smażonych (nem rán) jak i świeżych sajgonek (nem cuốn), gotowanych na parze naleśników (bánh cuốn), smażonych wytrawnych naleśników (bánh xèo), sałatek i różnych dań, których podstawą jest cienki makaron ryżowy bún.
Ma dosyć szerokie zastosowanie. Dla wygody można przygotować większą ilość i przechowywać do tygodnia w lodówce. Jednak robi się go tak szybko, że zawsze można zrobić na świeżo.
Składniki:
– 3 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru (maks. 1 łyżka)
– 1 łyżka octu ryżowego
– sok z limonki do smaku (opcjonalnie owoce kumkwatu dla aromatu)
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryczka chili
– pieprz biały do smaku
– 100 ml wody (można dać mniej lub w ogóle, jeśli lubicie bardziej intensywny smak)
Sposób przygotowania:
Do miseczki z ciepłą wodą dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy sos rybny, ocet ryżowy, pocięty w plasterki czosnek i paprykę chili. Przed podaniem dodajemy sok z limonki i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..