Parówki w cieście drożdżowym z mięsem mielonym i jajkiem
Roladki z kiełbasą są podstawą zarówno brytyjskiego, jak i irlandzkiego jedzenia, również my sięgamy często po pyszne parówki zawijane w cieście. Upieczone do złocistej perfekcji dają zachwycającą kruchość i chrupiącą konsystencję, któremu towarzyszą nadzienie składające się z mięsa mielonego i przypraw. Całość uwieńczona jajkiem przepiórki.
Tak często pomijane, to łatwe danie celebruje niesamowitą różnorodność kiełbas i pozostawia miejsce na improwizację. Dodaj inne ulubione warzywa lub połącz dwa lub więcej rodzajów kiełbas do nadzienia. Możesz zrobić małe bułeczki z kiełbasą wielkości kanapki lub duże, długie porcje; zapakuj je w pudełko na lunch, kosz piknikowy lub podawaj na ciepło lub zimno.
Parówki w cieście drożdżowym:
– 500g parówek koktajlowych
– ciasto drożdżowe (przepis niżej)
– 1 cebula
– 400g mięsa mielonego
– 7g soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżeczka papryki mielonej
– łyżka posiekanego szczypioru
– łyżka oliwy
– 4 jajka przepiórki
Ciasto drożdżowe:
– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
– 150 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 300 g mąki semoliny (można użyć pszennej 450)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Sos:
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu greckiego
– 2 łyżki ketchupu
Wszystkie składniki sosu wymieszać razem.
Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączone składniki można zagnieść mikserem.
(Gdy mamy drożdże instant – przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie do którego wsypujemy drożdże instant, dodajemy cukier, wlewamy połowę ciepłej wody, mieszamy z odrobiną mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia).
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy resztę składników.
– cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oliwy
– do cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy majeranek, paprykę w proszku, chwilę smażymy.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać, spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni, zaczynając od środka. W końcowym momencie rozwałkować, wyrównać wałkiem.
UWAGA: ciasto na początku sprężynuje i „cofa się” ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
Naczynia posmarować olejem.
Do każdego naczynka wkładamy okrąg z papieru do pieczenia i z ciasta drożdżowego. Ciasto pociąć na paseczki długości parówek. Parówkę zawinąć raz w ciasto, skleić brzegi, ułożyć dookoła naczynka.
Środek uzupełniamy usmażonym mięsem, lekko dociskamy. Pozostałe trzy naczynka wypełniamy tak jak pierwsze.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy 20 minut, pod koniec do każdego naczynka wbijamy po jednym jajku przepiórki. Pieczemy do ścięcia białka. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z sosem.
Smacznego.