Sos pomidorowy do pizzy

Pachnący i aromatyczny włoski sos do pizzy. Taki sos możesz zrobić ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki czy passaty. Ten sos na spód pizzy jest też idealny do makaronu i zupy. W okresie letnim gdy mamy sezon pomidorowy, z powodzeniem można przygotować więcej, spakować w słoiki, zapasteryzować a w zimie jak znalazł.
Składniki:
– 500 g przecieru z pomidorów (nie koncentrat)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka oregano
– pół płaskiej łyżeczki soli i cukru
Poza sezonem polecam użyć pomidorów z puszki w wersji pokrojonej lub w całości. Takie pomidory należy umieścić w rondelku i zmiksować razem z sosem na gładko. Jeśli wybierzesz passatę – pomidory już zmiksowane, sprzedawane w kartonikach lub w szklanej butelce – masz już gotowy do użycia produkt. Świeże pomidory należy sparzyć, zdjąć z nich skórkę i zmiksować miąższ.
Na patelni nagrzej oliwkę. Czosnek przepuść przez praskę i podsmażaj chwilę na oliwie, na średniej mocy palnika. Dodaj też przetarte pomidory oraz łyżkę oregano, sól i cukier.

Zmniejsz moc palnika. Zamieszaj sos. Podgrzewaj go 10-20 minut , co jakiś czas mieszając. Dużo zależy od tego, czy pomidory miały dużo soku, czy były bardziej “mięsiste”. Sos powinien być dość gęsty. Sos nie powinien się “gotować” na patelni, a lekko podgrzewać i parować.
Smacznego.

Dodaj komentarz