Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad Surówki i sałatki Wegańskie

Surówka z roszponki i pomidorami – wyśmienity dodatek do obiadu

Świetny przepis na pyszną, orzeźwiającą sałatkę z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Taka sałatka z roszponką stanowi doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie sprawdza się w sezonie grillowym. Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia i wyśmienicie współgra z daniami mięsnymi, rybnymi, czy z grilla.
Składniki:
– 3 garście roszponki
– 6 pomidorków koktajlowych
– mała czerwona cebula
– kilka rzodkiewek
Dip do sałatki:
– 1 mały ząbek czosnku
– 0.5 łyżeczki miodu
– 0.5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
– 2 łyżki oleju
Roszponkę dokładnie umyj i odsącz (na sitku lub papierowym ręczniku), przełóż do miski. Pomidorki dokładnie umyj, przekrój na pół i dodaj do roszponki. Cebulkę pokrój w piórka, rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałatki, wymieszaj.
Przygotowanie dipu:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Do czosnku dodaj miód, ocet lub sok z cytryny, olej i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę z roszponki i dokładnie wymieszaj.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ