Jeśli kochasz oliwki, pokochasz słony, solankowy smak tej tapenady. Uwielbiam ją wyjadać na świeżym pieczywie lub podpieczonych kromkach bagietki, coś o neutralnym profilu smakowym, nie konkurującym z tapenadą.
Spróbuj tej prostej, domowej roboty tapenady z oliwek. Spersonalizuj ten śródziemnomorski krem za pomocą dowolnej odmiany solonych oliwek.
Oliwki: Szukaj łagodnych oliwek bez pestek, które zostały peklowane w solance.
Anchois: Dodają potrawom fantastycznego, pikantnego smaku umami. Jeśli jednak nie chcesz kupować anchois i dotykać ich, możesz użyć pasty z sardeli.
Kapary: kupuj je w solance lub w soli. Te z solą mają łagodniejszy (i myślę, że lepszy) smak, chociaż lubię oba. Jeśli jednak zapomnisz je przepłukać, smak może czasami być przytłaczający.
Składniki:
– 200 gramów czarnych oliwek bez pestek
– 2 ząbki czosnku (posiekany)
– 3 małe filety z anchois
– 8 małych kaparów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
Instrukcja
W robocie kuchennym wymieszaj oliwki, czosnek, anchois, kapary i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Nie dodawaj soli!
Przetwarzaj przez około 15 sekund, zeskrob krawędzie szpatułką i dodaj drugą łyżkę oliwy z oliwek.
Przetwarzaj ponownie, aż będzie prawie gładkie, ale nadal trochę masywne (około 30 sekund). Nie powinno być widać żadnych kawałków czosnku, ale nie powinna to być super gładka pasta.
Podawaj tapenadę natychmiast na tostowym pieczywie lub przechowuj ją w lodówce, w szczelnym szklanym pojemniku.
Smacznego.