Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

sosy

Sos worcestershire

Sos worcestershire, inaczej worcester, ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Można go używać do doprawiania dań mięsnych, mącznych i warzywnych. Sos jest mieszanką bardzo wielu składników, a najbardziej charakterystycznym w nich jest tropikalny tamaryndowiec.
Owoce tamaryndowca można kupić w postaci pasty lub suszu w zwykłych marketach. Tropikalne drzewo rośnie w Afryce. Z miąższu jego owoców robi się syropy, sosy i powidła. Z nasion tamaryndowca wytwarza się również krople do oczu.
Proces wytwarzania oryginalnego sosu worcester trwa około 18 miesięcy. W domowych warunkach zrobienie korzennego dodatku do dań zajmuje znacznie mniej czasu, bo 3 godziny.
Przepis na sos worcestershire, krok po kroku. Pierwszym krokiem jest zebranie wszystkich potrzebnych produktów w jedno miejsce. Zaczynamy!
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
– rondla,
– wyciskarki do czosnku
– tarki z małymi oczkami
– wyciskarki do soków
Składniki:
– 3 średnie szalotki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 łyżek pasty tamaryndowca
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– 1/2 szklanki syropu kukurydzianego
– 4 ząbki czosnku,
– 4 anchois,
– 1 łyżka startego imbiru,
– 1 papryczka chili,
– 10 łyżek melasy,
– 2 szklanki octu słodowego,
– 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego)
– 2 szklanki wody
– 1/2 pomarańczy
– 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
– 1 cytryna
– 1 limonka
Czas przygotowania: 3 godziny
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.
Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
Kiedy cebula się zeszkli, na patelnie włóż pastę z tamaryndowca, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i drobno posiekaną papryczkę chili.
Gotuj całość przez 5 minut.
Anchois drobno posiekaj i dodaj do rondla razem z syropem kukurydzianym, melasą, octem, piwem, pastą pomidorową, wodą i pieprzem.
Wyciśnij sok z pomarańczy.
Cytrynę i limonkę pokrój w cienkie plastry.
Cytrusy i sok pomarańczowy dodaj do reszty składników, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 godziny.
Worcestershire, po ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce w szklanych butelkach.
Ciesz się smakiem sosu Worcestershire!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ