Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

sosy

SOS MARIE ROSE

Najczęściej używany z owocami morza w szczególności do krewetek. Jest też dodawany do amerykańskich burgerów i frytek.
Doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek.
Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek. Od tamtej pory jest klasycznym sosem kuchni brytyjskiej. Również my, często sięgamy po ten sos. Wykonanie jest proste i szybkie.
SOS MARIE ROSE
Składniki:
– pół szklanki majonezu
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól do smaku
– 1 łyżka brandy (dodatkowo)
– 1 łyżeczka sosu tabasco lub sosu worcestershire
Przygotowanie:
Do miski przełóż majonez
Dodaj brandy i sos tabasco lub worcestershire
Dosyp sól i dobrze pomieszaj
Dodaj sok z cytryny i ketchup
Mieszaj aż kolor stanie się jednolity
Ciesz się smakiem sosu. Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ