Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

sosy

Sos beszamelowy

Beszamel to biały kremowy sos, wymyślony ponoć w czasach Ludwika XVII. Francuzi do dziś go uwielbiają i bardzo często stosują w kuchni. Teraz może urozmaicić także Twoje dania!
Sos beszamelowy możemy dodać do zapiekanek, makaronów, mięs, ryb, czy warzyw. Sos beszamelowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do lasagne!
Do przygotowania sosu beszamelowego będzie Ci potrzebne:
– 250 ml mleka
– 2 łyżki masła
– 2 płaskie łyżki mąki
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
– pieprz biały mielony
Przygotowanie sosu.
W rondlu stopić masło, dodać mąkę i podgrzewać przez 2 minuty. Dodać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Przyprawić i podgrzewać jeszcze 2 min. W zależności od przeznaczenia sos można ugotować mniej lub bardziej gęsty, dodając mniej lub więcej mleka.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ