Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Przepisy Surówki i sałatki

Domowy obiad – mój autorski gulasz z sałatką

Prosto, szybko i smacznie, zapraszam Cię po mój autorski przepis na gulasz wieprzowy. To jeden z ciekawszych pomysłów na pyszny obiad z mięsem i dużą ilością sałatki warzywnej. Koniecznie wypróbuj jak przygotować pyszny i aromatyczny gulasz.
Składniki:
– 800g łopatki wieprzowej
– 2 marchewki
– 2 średnie cebule
– korzeń pietruszki
– kawałek selera
– 3 ząbki czosnku
– 4 ziela angielskie
– liść laurowy
– 50 g smalcu wieprzowego
– 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
– 2-3 łyżki mąki
– przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu, szczypta chili
Mięso pokrój na nieduże kawałki na jeden kęs. Postaraj się, by kawałki mięsa były mniej więcej tej samej wielkości, czyli do 2 x 2 cm. Do miski z kawałkami mięsa wsyp też przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz symboliczna szczypta chili. Trzy ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Jeśli nie masz świeżego czosnku, to dodaj jedną łyżeczkę suszonego. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i czosnkiem.
Nagrzej dużą i głęboką patelnię, roztop na niej dobrej jakości smalec wieprzowy. Mięso obtocz w mące wyłóż na patelnię. Podsmażaj je na trochę wyższej niż średnia moc palnika do zrumienienia. Co jakiś czas zamieszaj mięso. Cały czas podsmażaj je też bez przykrywki. Mięso na patelni ściągnij na jedną stronę patelni, na drugą stronę wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i podsmaż. Wymieszaj teraz razem, podlej bulionem, wrzuć warzywa pokrojone w słupki, przykryj i duś ok. 30 minut od czasu do czasu przemieszaj. Pod koniec zredukuj nadmiar wody ( jeżeli to konieczne).
W czasie gdy gulasz się dusi przygotowuje sałatkę.
Moja ulubiona sałatka warzywna:
– 100g mix sałat
– 100g rukoli
– pół awokado
– 1 cebula czerwona
– mały ogórek (ok. 100g)
– mała garść nasion dyni
– kilka pomidorki cherry
– kilka kostek sera Apetina
Sos musztardowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wsyp sałatę mix i rukolę. Awokado obierz i pokrój w kostkę – dorzuć do sałat. Dodaj ogórka pokrojonego w pół talarki, pomidory cherry pokrojone na pół, cebulę w piórka i nasiona dyni. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos musztardowy zachowując kolejność: w miseczce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj sok z cytryny na koniec oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę staraj się wymieszać z sosem przed podaniem dania aby zachowała swoją chrupkość. Ułóż na talerze, na każdą połóż 4-5 kosteczki sera Apetina.

Gulasz wieprzowy podajemy z: ziemniakami z wody lub kaszą gryczaną, pęczakiem, kuskusem lub chlebem. Gulasz wieprzowy smakuje świetnie z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami i kluskami śląskimi oraz surówką z białej lub czerwonej kapusty lub baraczkami zasmażanymi.
Smacznego.

Zdrowa żywność - zobacz ceny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ