Halloumi z szynką i nektarynką – szybka przekąska na ciepło
Halloumi ser jest uwielbiany ze względu na swoją solidną konsystencję i smak – a także możliwość grillowania, grillowania lub smażenia bez utraty kształtu.
Trudno przypomnieć sobie czasy, kiedy halloumi nie było ostoją stołów obiadowych – zakochaliśmy się w jego mięsistej i przyjemnie gumowatej teksturze, wszechstronności i smaku umami. Tutaj pokażemy Ci pomysłowe sposoby gotowania i podawania tego satysfakcjonującego sera.
Ser Halloumi jest powszechnie podawany na całym Bliskim Wschodzie. Może być zrobiony z mleka owczego, koziego lub mieszanki. Cudem ten ser można smażyć lub grillować bez topienia się i utraty kształtu.
Zapraszam do skorzystania przepisu na szybką przekąskę z sera Halloumi.
Składniki:
– 1 nektarynka (może być inny owoc np. jabłko)
– 70g włoska szynka wędzona
– 200g sera Halloumi
– listki pietruszki
Nektarynkę umyj, przekrój na pół wzdłuż, wyjmij pestkę i podziel każdą połówkę na 6 części. Plasterki szynki włoskiej przekrój na pół, złóż na pół dłuższymi bokami i owiń nektarynkę. Postępuj tak do wyczerpania nektarynek. Piekarnik ustaw w pozycji grill, temperatura 190 stopni. Włóż nektarynki do nagrzanego, griluj przez 10 minut.
Przejdź teraz do grilowania sera halloumi. Pokrój na zgrabne prostokąty, połóż na patelnię i griluj do zarumienienia z obu stron na małym ogniu.
Z grilowany ser ułóż na półmisku, na każdym połóż nektarynkę w szynce, udekoruj listkiem pietruszki, wbij wykałaczkę.
Najlepsze podane od razu na ciepło.
Smacznego.