Lubię w kuchni eksperymentować, zwłaszcza z przekąskami finger food. Są to proste, szybkie do wykonania i nie stresuję się gdy wpadną do mnie znajomi bo zawsze ich czymś zaskoczę. Może dlatego często jestem odwiedzana (gdy już wrócę z wojaży po świecie), bo zawsze coś ciekawego zaserwuję. Lubię nowe smaki, zapachy, kojarzenie warzyw z owocami, mięsem, drobiem, rybami itp. Przyznam, że od niedawna (kilka lat) jednym z podstawowych warzyw jest w mojej kuchni cukinia. Dobrodziejstwem jest to, że jest dostępna cały rok. Zapraszam na świetną przekąskę z cukinią i szynką.
Szynka szwarcwaldzka w otulinie z grilowanej cukinii
– kilka plastry szynki szwarcwaldzkiej
– średnia cukinia
– czarne oliwki
– 100g serka śmietankowego
Do dekoracji: porzeczka czerwona, listki pietruszki, pojemniczki szklane.
Cukinię pokrój w cienkie plastry, połóż na rozgrzaną patelnię do grilla bez tłuszczu. Smaż z obu stron do lekkiego zrumienienia. Odstaw do schłodzenia.
Połóż na deskę plaster grillowanej cukinii, plaster szynki złóż na pół wzdłuż, połóż na cukinię tak, aby tłuszczyk z szynki wystawał ponad cukinię. Szynkę posmaruj serkiem, na jednym końcu połóż oliwkę i całość zwijaj jak roladę. Wstaw do naczynka szklanego pionowo. Wywiń tłuszczyk na zewnątrz. Górę przekąski udekoruj kleksem z serka, połóż porzeczkę i listek pietruszki.
Smacznego.