Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przepisy Przystawka, przekąska

Roladki z wędzonym łososiem

Rolada z łososiem to pyszna i szybka do zrobienia przekąska. Nadaje się na każdą porę roku, imprezę, a zwłaszcza świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, podczas którego to właśnie ryby grają główną rolę w polskiej tradycji. Podczas ostatnich świąt zrobiłam ją po raz pierwszy na wigilijny stół (goście prosili o przepis). I choć rolada wyglądała na danie jak z dobrej restauracji, to samo wykonanie zajmuje niewiele więcej jak pół godziny.

Roladki z łososiem
– 150g łososia wędzonego
– 100g serka śmietankowego
– 2 łyżki szczypiorku
– 1/4 średniej papryki czerwonej
– 2 łyżki czarnej oliwki
– sól i pieprz do smaku
Do dekoracji; czereśnie koktajlowe migdałowe, roszponka, wykałaczki ozdobne, folia spożywcza.
Folię spożywczą rozłóż na blacie stołu. Porcje łososia rozłóż w kwadrat lub prostokąt, posmaruj serkiem.Paprykę pokrój w kostkę, posiekaj szczypiorek, pokrój oliwki w plastry – rozłóż na serku, dopraw solą i pieprzem. Podnieś jeden brzeg foli i zwijaj łososia jak roladę. Odłóż do lodówki na co najmniej 1 godz lub na 30 minut do zamrażalnika. Pokrój w paseczki 2-3cm, każdy udekoruj listkiem roszponki i koktajlową czereśnią (można użyć oliwki, kulki mozzarelli itp.)

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ