Dzięki gęstemu białemu mięsu i łagodnemu smakowi krewetki dla wielu są ulubionym owocem morza. Można go łączyć z wieloma różnymi składnikami, tworząc wyjątkowe, smaczne dania, takie jak nasze proste i pikantne krewetki z ciastem francuskim. Aby ułatwić sobie planowanie posiłków, kup krewetki już oczyszczone, pozbawione żyłek i łuskane.
Krewetki umieszczone w miniaturowej skorupce z ciasta to zaskakująco łatwa do zrobienia przekąska.
Ciasto francuskie z krewetkami jest idealną przekąską wielkości kęsa.
Doskonale prezentuje się również wędzony łosoś czy małże w cieście francuskim.
I. Krewetki w cieście francuskim
– ciasto francuskie
– 12 krewetek
– 1 żółtko+łyżeczka mleka
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– natka pietruszki drobno posiekana
– pieprz, sól do smaku
– łyżeczka oliwy z oliwek
Czosnek, pietruszkę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Ciasto pokrój na 1 cm paski. Weź jedną krewetkę, nałóż pół łyżeczki mieszanki z pietruszką i owiń ciastem – zostaw ogonek na wierzchu. Posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp czarnym i białym sezamem, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut.
II. Wędzony łosoś w cieście francuskim
– ciasto francuskie
– wędzony łosoś
– serek śmietankowy
– koper
– sezam
– 1 żółtko+łyżeczka mleka
Ciasto francuskie pokrój na prostokąty ok. 3x5cm. Posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut. Wystudzone przekrój na pół w poprzek, posmaruj serkiem śmietankowym, włóż kawałek łososia, gałązkę koperku, przykryj drugą połową.
III. Małża w gniazdku z ciasta francuskiego
– ciasto francuskie
– małże w oleju
– sos marie rose (przepis tu)
– sezam czarny, natka pietruszki
Z ciasta francuskiego wykrawaj foremką kółka 5-6cm. Do każdego kółka połóż po cztery kulki ceramiczne aby obciążyć ciasto. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i obsyp czarnym sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu wyjmij kulki – ostrożnie bo są gorące.
Rozłóż ciasteczka na półmisku, do każdego wlej trochę sosu Marie Rose i włóż po dwie małże odsączone z oleju, dodatkowo wetknij po listku pietruszki.
Smacznego.