Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Polenta z pomidorem, cebulą i delikatną szynką

Jak zrobić jedwabiście miękką Kremową Polenta od podstaw. Ten super prosty przepis składa się z podstawowych składników spiżarni i jest idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw i gulaszów.
Przepis na polentę to danie z północnych Włoch przyrządzane z grubo zmielonej i osolonej wody z mąki kukurydzianej. Polenta może być miękka i kremowa, podobna do owsianki lub twarda i bardziej zwarta. Zależy to od ilości wody użytej do gotowania.
Polenta doskonale komponuje się z ragout mięsnym lub grzybowym. Znakomity w połączeniu z serami takimi jak gorgonzola i parmigiano.
Polenta to typowa potrawa tradycji chłopskiej, która do naszych czasów dotarła z opinią ubogiego dania. W rzeczywistości dzisiaj bardzo łatwo jest wzbogacić i zrobić wiele wariacji, w tym wegetariańskich i wegańskich.
Tak, ponieważ podstawowy przepis na polentę jest wegański, wegetariański i bezglutenowy.
Sekret tkwi przede wszystkim w doborze przypraw, które dla wegetarian i wegan mogą sięgać od grzybów, przez rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, po wszelkiego rodzaju warzywa sezonowe.
Polenta doskonale nadaje się na ciepło zimą, ale także na zimno latem, może w postaci grzanek.
Dziś zrobię kanapkę z polentą.

Składniki:
– 2 szklanki wody, bulionu lub mleka
– 1/2 szklanka średniej do grubej mielonej żółtej mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczka koszernej soli
– 1 łyżki niesolonego masła
opcjonalnie 1/4 szklanki świeżo posiekanego parmezanu
Dodatkowe składniki:
– pomidory
– cebula czerwona
– szynka schwarzwalder
– sól, pieprz do smaku
– młoda rzeżucha
– serek śmietankowy
Przygotuj polentę.
Mleko, wodę lub bulion wlej do rondla lub garnka z grubym dnem i zagotuj.
Po zagotowaniu stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą do płynu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Mieszaj polentę, aż zacznie gęstnieć, a następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, gotuj w garnku co jakiś czas mieszając, aby nie przykleiła się do dna garnka.
Po 30 minutach dodaj masło, ser, sól, pieprz i mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
Przelej do płaskiego naczynia, wyrównaj i odstaw do wystudzenia.
Wystudzoną polentę wykrawaj kółka o średnicy ok. 4cm. Na patelnię wlej trochę oleju, rozgrzej i układaj polentę. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na półmisek.
Pomidor i cebulę pokrój w plastry. Szynkę przekrój na pół, składaj jak harmonijkę w koło.


Składanie:
Weź jeden kawałek polenty, nanieś kółko z serka śmietankowego, posyp świeżą rzeżuchą, połóż plaster cebuli i pomidora, następnie zwiniętą szynkę i zepnij pikerem. Całość posyp świeżą rzeżuchą.
Smacznego.

UWAGI:
Jak uniknąć grudek gdy gotujesz polentę
Ważne jest, aby stopniowo wlewać polentę do gorącego płynu, jednocześnie mieszając, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.
Jeśli od razu wrzucisz całą mąkę kukurydzianą do środka, zlepi się i trudno będzie pozbyć się wszelkich grudek.
Co zrobić, jeśli twoja polenta jest już grudkowata?
Kilka małych grudek w twojej polencie jest całkowicie w porządku i prawdopodobnie nawet nie zauważysz, ale jeśli jest dużo grudek i ubijanie nie działa, możesz zmiażdżyć ugotowaną polentę w robocie kuchennym.
Nie jest to do końca tradycyjna metoda, ale działa!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ