Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przepisy Przystawka, przekąska Surówki i sałatki Wegańskie

Chrupiąca sałatka do obiadu

Obiad bez sałatki to dzień stracony. Uwielbiam różnego rodzaju sałatki, mieszanie smaków, kombinacje, na kolorowo! Jest tyle kombinacji, że na pewno nie znudzi mi się ta przystawka do obiadu. Czasami jest tak pożywna, że już nie potrzebuje więcej dodatków, sama w sobie zastępuje mi pełne danie. Ta sałatka jest jednym z przykładów, warto spróbować!
Moja ulubiona sałatka warzywna:
– 100g mix sałat
– 100g rukoli
– pół awokado
– czerwona cebula
– mały ogórek (ok. 100g)
– mała garść nasion dyni
– kilka pomidorki cherry
– kilka kostek sera Apetina
Sos musztardowy:
– 1,5 łyżeczki musztardy,
– łyżeczka miodu,
– łyżeczka soku z cytryny,
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Proporcje można dowolnie zmieniać według swojego upodobania.
Do miski wsyp sałatę mix i rukolę. Awokado obierz i pokrój w kostkę – dorzuć do sałat. Dodaj ogórka pokrojonego w pół talarki, pomidory cherry pokrojone na pół, cebulę w piórka i nasiona dyni. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos musztardowy zachowując kolejność: w miseczce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj sok z cytryny na koniec oliwę z oliwek ( gdy zaczniemy od oliwy składniki mogą się nie wymieszać na jednolity sos). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę staraj się wymieszać z sosem przed podaniem dania aby zachowała swoją chrupkość. Ułóż na talerze, na każdą połóż 4-5 kosteczki sera Apetina.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ