Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne

Łosoś w pomarańczach

Piękny różowy kolor i delikatny smak, a do tego wartościowy i sycący posiłek – tak można opisać łososia. A do tego robi się go tak szybko! Poznaj przepis na idealnego pieczonego łososia.
Łosoś w pomarańczach to świetny pomysł na wyrafinowaną kolację dla dwojga. Przyrządź go według tego przepisu, a na pewno zyskasz w oczach swojej drugiej połówki! To rozwiązanie przyjemne dla oka i języka, a kusi dodatkowo przepięknym aromatem. Rybę podawaj z kolorowymi dodatkami, które najbardziej uwielbiają Twoi najbliżsi – z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami, ulubionymi warzywami lub sałatką. Pycha!
Składniki:
– 1 kg fileta łososia ze skórą
– 150 ml soku pomarańczowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego cynamonu
Marynata:
Zmieszać sok pomarańczowy, połowę oliwy, 1 łyżeczkę oregano. Filet z łososia podzielić na porcje, delikatnie posolić i umieścić w marynacie. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Dobrze jest zrobić wieczorem, nazajutrz upiec.
Przygotowanie glazury:
Wymieszać cukier, słodką paprykę, cynamon, skórkę z pomarańczy, pozostały olej, 1 łyżeczkę oregano i sól w małej miseczce. Wyjąć łososia z marynaty, położyć w żaroodpornym naczyniu skórą w dół. Posmarować każdy filet glazurą. Można obłożyć cienko pokrojoną pomarańczą i gałązkami koperku dla dodatkowego aromatu.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, pieczemy przez około 10-15 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ