Kapusta czerwona zasmażana

W czerwonej kapuście znajdziemy szereg witamin: B, C, A, E, a także kwas foliowy i flawonoidy. Swój charakterystyczny kolor czerwona kapusta zawdzięcza składnikom, których nie ma pokrewna odmiana – kapusta biała.
Antocyjany, obecne w czerwonej kapuście, oprócz właściwości antynowotworowych, wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Czerwona kapusta usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu. Kapusta to warzywo bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne – w 100 gramach znajduje się tylko 40 kalorii.
Czerwoną kapustę, nazywaną czasami również kapustą modrą, można jeść surową, ugotowaną, duszoną lub kiszoną. Świetnie komponuje się jako dodatek do mięs, zwłaszcza drobiu i dziczyzny.
Składniki:
– mała kapusta czerwona
– 1 cebula
– 1 kwaśne jabłko
– sól, pieprz
– olej lub masło do smażenia
– 1 płaska łyżeczka cukru
– łyżka soku z cytryny
Z kapusty zdejmujemy uszkodzone liście – wyrzucamy. Resztę szatkujemy, zalewamy zimną wodą, mieszamy i wylewamy wodę. Powtarzamy tą czynność ale z gorącą wodą, również wylewamy. Teraz kapustę zalewamy zimną wodą, troszeczkę solimy i stawiamy na palnik, gotujemy do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy kapusta zmięknie odlewamy wodę a kapustę przekładamy na patelnię z cebulą, chwilę smażymy. Do kapusty dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, łyżeczkę cukru, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Całość zakwasić sokiem z cytryny, wymieszać i kapusta gotowa.
Smacznego.

Dodaj komentarz