Galaretki w kształcie jajek + sałatka warzywna “bałagan”

 

Te jajeczka będą prawdziwą ozdobą stołu wielkanocnego. Nadzienie do jajek możesz zrobić według własnego uznania – kurczaka zamienić na szynkę lub całkowicie zrezygnować z mięsa. Przepis na jajka wiosenne to połączenie kilku prostych składników, a efekt “łał” murowany.


Składniki na wywar:
– 1 duża pierś z kurczaka
– 2 małe marchewki
– średnia cebula
– kawałek pora
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 2 liście laurowe
– 3-4ziela angielskie
– sól i pieprz do smaku
– litr wody
Dodatkowo:
– żelatyna około 5 łyżeczek
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej
– 3 łyżki groszku konserwowego
– świeża papryka czerwona
– natka pietruszki


Zaczynamy od ugotowania bulionu: do garnka wkładamy umytego kurczaka, obrane i umyte warzywa: marchewkę,
pietruszkę, selera, pora, dodaję przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zalewamy zimną,
wstawiamy do gotowania.
Cebulę przypalamy nad gazem lub w piekarniku opcja grill i dodajemy do wywaru (uzyskamy
ładny słomkowy kolor), wywar gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 50 – 60 minut. Pod koniec gotowania
przyprawiamy solą. Warzywa wyciągamy wcześniej z wywaru gdy są al dente.
Następnie kroimy w kostkę ugotowaną marchew, kurczaka na mniejsze kawałki, paprykę w małą kostkę.
Wywar przecedzamy przez sitko,dla uzyskania klarowności . Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodajemy
żelatynę, dokładnie ją rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia.
W czasie gdy wywar się studzi szykujemy “foremki” na galaretki. W skorupce jajka robimy nieduży otwór z szerszej
strony jajka, zawartość przelewamy do osobnej miseczki . Puste skorupki jajek sparzamy wrzątkiem na zewnątrz i w
środku, małą łyżeczką wyjmujemy ze skorupki błonkę, która się ścięła. Aby foremki nie przewracały się można użyć
wytłoczek na jajka.
Do tak przygotowanych „foremek” wkładamy gałązkę natki pietruszki, dajemy kilka ziarenek kukurydzy, groszku konserwowego, trochę papryki, kawałki kurczaka, znowu kolorowe papryki i groszek, mniej więcej do ¾ wysokości skorupki. Chodzi o to aby było miejsce na galaretkę i aby po obraniu były one kolorowe.
Do napełnionych „foremek” wlewamy przestudzony wywar z żelatyną, jajka wstawiamy do lodówki by galaretki stężały.
Przed podaniem skorupki rozbijamy łyżeczką ( najlepiej od strony otworu) i obieramy galaretki ze skorupek.
Galaretki wyglądają prześlicznie i są bardzo smaczne.
Smacznego.
Jeżeli nie wiecie co zrobić z jajkami z wydmuszek polecam przepis na pyszny biszkopt.

Świetnym rozwiązaniem na wykorzystanie warzyw z wywaru jest sałatka “bałagan” i nic się nie zmarnuje!
Sałatka warzywna “bałagan”
– gotowana marchewka, pietruszka, seler (z wywaru który przygotowany był do galaretki w jajkach jw.)
– 3 łyżki groszku konserwowego
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 2 ogórki kiszone
– 1 jajko ugotowane na twardo
– majonez (ilość majonezu dodaj według swoich upodobań – mniej lub więcej 🙂
Wszystkie składniki pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem – przed podaniem dodaj majonez i wymieszaj. Pycha!
Smacznego!

Dodaj komentarz