Gniazda Ziemniaczane: przepis na chrupiącą przekąskę z tartymi ziemniakami
Gniazda ziemniaczane to przepis na idealną przystawkę na rodzinny obiad lub brunch. Te kosze z rozdrobnionymi ziemniakami nadziewanymi sałatką są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, z odpowiednią równowagą kremowości.
Bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować gniazdo, usmażyć na patelni i dodać nadzienie do każdego z nich. Nie potrzebujesz nawet formy do muffinów! Możesz nawet wypełnić te chrupiące gniazda ziemniaków jajkami na twardo i rukolą lub sałatką. To zależy tylko od Ciebie!
Tę smaczną przystawkę możesz podać także na specjalne okazje, np. Wielkanoc. Koszyczki z rozdrobnionymi ziemniakami przywodzą na myśl ptasie gniazda, a jajka – wielkanocny symbol odrodzenia. Twoi goście będą je kochać!
I. Koszyczki z sałatką z jajkiem, szynką i ogórkiem konserwowym.
Składniki:
– 4-5 większe ziemniaki
– jajka przepiórki (tyle jajek ile koszyczków)
– liście sałaty
– 100g szynki drobiowej
– 2 jajka kurze ugotowane na twardo
– 2-3 ogórki konserwowe
– łyżeczka musztardy
– łyżka majonezu
– sól i pieprz do smaku
– szczypior
– rukola
– łyżeczka tapioki
Przygotowanie koszyczków ziemniaczanych:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy zimną wodą – dzięki temu będą chrupiące. Osusz ręcznikiem papierowym, poprósz tapioką, wymieszaj. Z ziemniaków wytnij kilka półokrągłych frytek, również usmaż.
W rondelku podgrzej olej do temperatury 170-180 stopni. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki – najlepiej metalowe), zanurz na chwilę w oleju. Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki. Ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju (zachowujemy szczególną ostrożność przy smażeniu, używaj rękawic kuchennych). Smażymy na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem lub widelcem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu, lekko posól.
Jajka przepiórki i kurze gotujemy na twardo, obieramy. jajka przepiórki kroimy na pół. Posiekaj szczypior.
Jaja kurze, ogórki konserwowe i szynkę pokrój w kostkę, dodaj szczypior, majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Wypełnienie koszyczka:
Na spód ziemniaczanego koszyczka połóż kawałek sałaty – zapobiegnie nam to przesiąkaniu sosu. Połóż kilka listki rukoli, 2-3 łyżeczki sałatki, ułóż dwie połówki jajka przepiórki, posyp pieprzem czerwonym, zakończ półokrągłą frytką.
II. Koszyczki z białymi grzybami SHIMEJI
– użyj koszyczki i sałatki jw.
– grzyby Shimeji
– natka pietruszki
– sałata
Na spód ziemniaczanego koszyczka połóż kawałek sałaty – zapobiegnie nam to przesiąkaniu sosu. Włóż 2-3 łyżeczki sałaty, uzupełnij grzybkami Shimeji, zakończ półokrągłą frytką.
III. Koszyczki z łososiem
– 150g wędzonego łososia
– 2 jajka ugotowane na twardo
– łyżka koperku
– sól i pieprz do smaku
– łyżka majonezu
– gałązki kopru
Zostaw 50g łososia wędzonego, resztę łososia, jajko i koper posiekaj na drobno. Przełóż do miseczki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Dno koszyczka ziemniaczanego wyłóż sałatą. Połóż 1-2 łyżeczki sałatki łososiowej, z kawałka łososia zwiń różyczkę i ułóż na sałatce, ozdób koperkiem, zakończ półokrągłą frytką.
Smacznego.