Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dipy i Humusy Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska Wegańskie

Surowa sajgonka wypełniona chrupiącymi warzywami i krewetkami

Zdrowe, chrupiące i niesamowicie dobre!
To pyszne i lekkie danie z Wietnamu ma kilka nazw, ale ja nazywam je Summer Rolls. Są to świeże sajgonki, które nie są smażone. Stworzyłam przepis z połączeniem składników, które moim zdaniem jest bardzo dobre, ale śmiało można wybierać różne rodzaje warzyw. Można je zrobić także z kurczakiem. Dzięki temu cała rodzina może znaleźć swoje smaki.
Składniki:
– 8 kawałków papieru ryżowego
– 50 gramów makaronu ryżowego
– 0,5 kawałka ogórka
– 1 sztuka papryki
– 0,5 kawałka mango
– 200 ml kiełków fasoli
– 1 czerwone chili
– 1 garść kolendry
– 1 garść bazylii
– 1 garść mięty
– 16 dużych krewetek

Sos do maczania (dużo sosu)
– 250 ml sosu Hoisin
– 4 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżeczki sosu danie z wietnamuchili sriracha
– 200ml wody
– 2 limonki (tylko sok)

Krok 1
Lubię zaczynać od zmieszania sosu i ugotowania makaronu ryżowego. Makaron ryżowy szybko ugotuj w osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Przed wypłukaniem ich w zimnej wodzie sprawdź, czy są gotowe. Makaron ma nieco inną wielkość i dlatego też ma nieco inny czas gotowania. Dobrze wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do odcieknięcia. Sos jest bardzo prosty, ale niesamowicie dobry. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Odstaw, żeby ostygło.

Krok 2
Gotuj krewetki przez 1-2 minuty. Możesz także użyć świeżych krewetek lub wstępnie ugotowanych krewetek. Wszystkie warzywa pokroić w paski nie dłuższe niż długość letniej bułki.

Krok 3
Zrób małe „stanowisko robocze” ze wszystkimi składnikami i miską/formą z letnią wodą. Umieść papier ryżowy w wodzie i poczekaj 10-30 sekund, aż zacznie mięknąć. Następnie przejdź do koła tnącego.

Krok 4
Zacznij od sałaty, dodaj warzywa i makaron. Połóż krewetki czerwoną stroną do dołu bezpośrednio z przodu. Teraz musisz to ciasno spakować. Zacznij od przykrycia części papieru ryżowego warzywami. Teraz złóż krawędzie i zwiń ciasno, tak aby krewetki również zmieściły się w sajgonce. Wymaga to pewnej techniki, a praktyka czyni mistrza! Nie ma znaczenia, że ​​wyglądają trochę inaczej, ponieważ smakują tak samo dobrze.

Krok 5
Teraz wystarczy, że przygotujesz wszystkie sajgonki i podasz je z pysznym dipem! Idealny letni posiłek z mnóstwem smaku, różnymi teksturami i wartościami odżywczymi.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ