Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Sakiewka z ciasta filo z pysznym nadzieniem

 

Spróbuj zrobić sakiewkę z ciasta filo z pysznym nadzieniem na specjalną kolację, aby zaimponować gościom. Delikatna krewetka z serkiem śmietankowym, bekonem i szalotką w chrupiącym cieście filo, związana szczypiorkiem to jest to czego szukasz! Zobacz jak prosto i szybko wyczarować pyszną przekąskę.


Potrzebujesz:
– 12 krewetek (mogą być koktajlowe w oleju z przyprawami)
– 1/4 szk. serka śmietankowego
– 6 plastry boczku wędzonego surowego
– 1 czubata łyżka cienko pokrojonej szalotki
– 4 arkusze ciasta filo
– 1/3 szk roztopionego masła
– sól i pieprz do smaku
Boczek wędzony – ułóż plastry boczku na zimnej patelni. Zaś cały proces smażenia rozpocznij od mniejszej temperatury i z biegiem czasu podnoś ją stopniowo (ale niezbyt mocno). Dzięki temu boczek nie przypali się i nie będzie przywierał. Co więcej, nie będziesz musiał męczyć się z pryskającym dookoła tłuszczem – co z pewnością miałoby miejsce przy wysokiej temperaturze.
Po chwili boczek powinien zacząć się wyginać i uwalniać tłuszcz. Przydatne w tej chwili okażą się szczypce, dzięki którym bez problemu przewrócisz kawałki boczku na drugą stronę. Smaż do chwili, aż bekon lekko zbrązowieje. Przełóż gotowy bekon na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wystudzony porwij na mniejsze kawałki.
Weź jeden arkusz filo, posmaruj masłem i przykryj drugim arkuszem – również posmaruj. Podziel na 6 kwadraty.
Na środku kwadratu umieść 1 krewetkę, 1 łyżeczkę serka śmietankowego, pół plastra pokruszonego bekonu i 3-4 pokrojone szalotki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Uwaga: ostrożnie z solą, ponieważ boczek jest słony.
Złap cztery rogi do góry, lekko zakręć i zwiąż szczypiorem. Postępuj tak do wyczerpania składników. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz ok. 15 minut lub do lekkiego zrumienienia ciasta.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ