Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przepisy Przystawka, przekąska

Ciasto francuskie w trzech odsłonach – Tapenada, łosoś i parówki

Biorąc pod uwagę wysoką jakość kupowanego w sklepie ciasta francuskiego i fakt, że dzięki niemu Twoje jedzenie staje się milion razy lepsze, po prostu wiem, że będziesz chciał spróbować każdej z tych doskonałych przystawek z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie to ciasto laminowane, co oznacza, że jest rozwałkowane i złożone z masłem, aż zobaczysz setki niesamowitych warstw.
To naprawdę coś wyjątkowego i kiedyś było zarezerwowane tylko dla najlepszych piekarzy.
Ale teraz możesz kupić mrożone arkusze ciasta francuskiego, które doskonale sprawdzają się w domu.
Można z nich zrobić wszystko, od rogalików poprzez pierożki, zarówno na słono jak i na słodko. Dziś przekąski na słono.


I. Rogaliki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym
– ciasto francuskie
– 80g serka śmietankowego z ziołami
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sezam
– jajko + łyżka mleka
Serek wymieszaj z ziołami, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż ciasto na blacie, rozwałkuj delikatnie. Odrysuj większe koło i wytnij. Nożem do pizzy potnij ciasto na 8 części. Na każdym połóż łyżeczkę serka i kawałek wędzonego łososia. Zwiń od strony szerszej do węższej. Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem, posyp sezamem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz 15-20 minut, do zrumienienia.

II. Pierożki z czarną tapenadą
– ciasto francuskie
– ser mozzarella pokrojony w kostkę
– tapenada czarna (przepis tu)
– jajko + łyżka mleka
– czarnuszka do posypania
Rozłóż ciasto na blacie, rozwałkuj delikatnie. Wytnij kółka o średnicy do 12cm, nakładaj na każde łyżeczkę tapenady, 3-4 kosteczki sera mozzarelli, sklej boki. Ja użyłam przyrządu do robienia pierogów. Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem, posyp czarnuszką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz 15-20 minut, do zrumienienia.

III. Trójkąty z ciasta francuskiego z parówką
– ciasto francuskie
– mini parówki
– jajko + łyżka mleka
– sos sriracha (przepis tu)
– brystol
Wytnij z brystolu duży okrąg (20cm średnica), złóż na pół i jeszcze raz na pół. Rozłóż i wytnij jedną część, przyłóż formę do ciasta francuskiego. Według formy wycinaj wzór. Tak przygotowane wzory nacinaj po dwóch stronach, tak, aby środek nie był przecięty.
Środek posmaruj sosem sriracha, posyp oregano, połóż parówkę i złóż boki na siebie.
Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ