Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Pora Na Posiłek Przepisy

Tarta z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Domowa tarta ze świeżych owoców ze słodką skórką z ciasta i gładkim kremowym nadzieniem jest po prostu elegancka. Tarta to najpopularniejsze ciasto kuchni francuskiej. Zawsze imponujący, ten klasyczny deser jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu – możesz zaoszczędzić czas, a nawet przygotować skórkę i śmietanę z wyprzedzeniem! Zobacz moje instrukcje dotyczące przygotowania.
Wspaniałą rzeczą w tym klasycznym deserze jest minimalny czas pieczenia. Skórka piecze się tylko przez około 30 minut, po czym zostawiasz ją do ostygnięcia i wypełniasz dobrym materiałem. I jest to rodzaj deseru, który wygląda tak, jakbyś wlał w niego swoje serce i duszę, kiedy w rzeczywistości wczoraj zrobiłeś skórkę z ciasta (robi się z wyprzedzeniem!) I spędziłeś większość czasu na próbowaniu wszystkich owoców, które kroiłeś.

Dzisiaj dołączam kilka zdjęć krok po kroku. Chociaż ten przepis jest łatwy do opanowania, chcę, abyś miał pełne zaufanie przed rozpoczęciem. Zanurzmy się w tym pięknie!

Składniki:
Ciasto kruche
– 250 g mąki pszennej
– 150 g masła (zimnego)
– szczypta soli
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 jajko
Krem budyniowy
– 1 budyń wanilinowy
– 400 ml mleka
– 4 łyżki cukru pudru
– 100 g masła (temp. pokojowa)
Owoce: kiwi, pomarańcze, maliny, borówki
– 1 galaretka malinowa

Ciasto kruche wykonanie:
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
Dodać jajko i zmiksować lub zagnieść krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około pół godziny.

Formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm posmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
Placek przenieść do formy i wyłożyć nim spód oraz całe boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Nożem odciąć wystające ponad formę ciasto. Spód podziurkować widelcem.

Ciasto nakryć papierem do pieczenia (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Krem budyniowy
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru.
Gdy mleko będzie wrzało wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.
Zagotować budyń, wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, przykryć pokrywką i całkowicie ostudzić.
Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ubijając.
Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód.

Kiwi obierz, pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem jeżeli tak nie zrobimy kiwi nie połączy się z galaretką. pomarańcze umyj, obierz i pokrój w plastry. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu tarty.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejsz ilość wody 0 1/4. Ostudzić i schłodzić, ale nie doprowadzić do zastygnięcia.


Gęstniejącą, ale płynną jeszcze galaretką polewać owoce i zostawić w lodówce na około 1 godzinę.
Smacznego.
Wskazówki
Jeśli przechowujemy tartę w lodówce, musimy ją wcześniej wyjąć przed podaniem, aby spód ogrzał się w temp. pokojowej i zmiękł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ