Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Pyszny jabłecznik pod pierzynką

Jesienne zbiory jabłek za nami. Czas na wypieki z tymi owocami.
Lekkie ciasto z jabłkami pod bitą śmietaną. Proste i szybkie do wykonania.
Składniki:
– 4 jajka
– 1,5 szklanki cukru
– 0,5 szklanki masła (roztopione)
– 1 szklanka mleka
– 2,5 szklanki mąki
– cukier wanilinowy + łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 4-5 jabłek
– cytrynowa galaretka
– 1/2 litra śmietany kremówki
– serek mascarpone Opcjonalnie)
– 1/3 szklanki cukru pudru
– wiórki z czekolady
Jajka zmiksować z cukrem do białości, dodać roztopione masło, wlać mleko, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę ciągle ucierając. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy kilka łyżek wody, skrapiamy cytryną. Jabłka przesmażamy, (nie rozgotować, mają być lekko wyczuwalne kosteczki), zdejmujemy z ognia na koniec dodajemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę miksujemy w mikserze, dodajemy serek (można zrezygnować z serka) i cukier, ubijamy do sztywności.
Na przestudzone ciasto kładziemy jabłka, równomiernie rozprowadzamy i kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ