Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Pora Na Posiłek

Mazurek Wielkanocny na wesoło

Wiele z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez pysznego, kruchego mazurka! Spośród ciast na Wielkanoc to zdecydowanie ten wypiek cieszy się największa popularnością, niewiele ustępując pulchnej, drożdżowej babce.
Mazurki kuszą swoją różnorodnością – mogą być czekoladowe, kokosowe, owsiane, pomarańczowe, orzechowe, marcepanowe… Pozostawiają również duże pole do popisu przy wyborze dodatków – udekoruj swój mazurek bakaliami i lukrem!
Możesz sięgnąć także po produkty do dekoracji ciast i ozdobić mazurek kolorową posypką lub namalować na nim świąteczny napis. A potem nie pozostaje nic innego, jak kroić i delektować się pysznym smakiem!
Mazurek – choć kojarzy nam się nierozłącznie z Wielkanocą, jest także wspaniałym ciastem na przykład kiedy odwiedzają Cię goście.
A oto przepis na wypróbowany mazurek który błyskawicznie znika.
Składniki:
– 1 żółtko
– 25g cukru pudru
– 175g mąki pszennej
– 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
– 100g masła
Polewa
– 50g masła
– 100g słodkiej śmietany 30 lub 36%
– 100g czekolady gorzkiej
– 50g cukru pudru
Do dekoracji
– migdały płaskie
Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy polewę. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia masła (nie gotujemy), na koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jedną łyżkę polewy zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę, zostawiamy do stężenia  a następnie dekorujemy według uznania.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ