Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Wytrawne przekąski z ciasta ptysiowego

Smaczne małe kanapki z ciasta parzonego, przekąska, która wygląda fantazyjnie, ale jest dość łatwa do wykonania.
Wytrawne ptysie jemy zwykle jako przekąskę, pijąc drinka z przyjaciółmi lub rodziną przed obiadem. Są przepyszne ciepłe, zaledwie kilka minut po wyjęciu z piekarnika. To zdecydowanie coś, co chcesz zjeść w ciągu dnia, dłużej trzymane, stają się miękkie. W każdym razie nie oprzesz się temu niesamowitemu zapachowi!
Dodaj te małe kanapki do swojego menu przystawek.
Składniki na ciasto parzone:
– 1 szk. mąki
– 1 szk. wody
– 125g margaryny do pieczenia
– 4 jajka
Nadzienie:
– 250g szynki
– 2 ogórki konserwowe
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: rzodkiewka, koperek, listki pietruszki
Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Jeśli ptysie mają być duże – nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe – łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek.
Przygotowanie nadzienia.
W czasie gdy ptysie pieką się, przygotowujemy nadzienie. Szynkę i ogórki kroimy na drobno, wkładamy do miseczki, dodajemy musztardę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Spody ptysi wypełniamy nadzieniem, kładziemy listek pietruszki, przykrywamy odciętą górą. Dekorujemy rozetą z serka, rzodkiewką i koperkiem.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ