Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Pora Na Posiłek Przepisy

Pyszne ciasto z owocami i kremem śmietanowym

Pyszne, z dużą ilością owoców i przepysznym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone ciasto na różne okazje. U mnie to ciasto można powiedzieć, że jest dyżurujące – dowolność kształtów jakie można wyczarować z tego ciasta jak i użyte owoce, czynią go królem na różnych imprezach okolicznościowych. Jedynie należy pamiętać aby przygotować dzień wcześniej, ciasto musi zmięknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Składniki:
– 1 jajko
– 80g cukru
– 40g miodu
– 50g masła
– 200g mąki
– 0,5 łyżeczki sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 1 szklanka kremówki
– 1/4 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Owoce: truskawki, winogrona, kiwi, banan,pomarańcza, granat
Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na pół i każdą połowę na plastry. Banan i kiwi obieramy, kroimy w plastry. Winogrona i truskawki dzielimy na pół.
Jajko i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy na pół, i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Po koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy owalny szkic, wycinamy.
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy owal, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z resztek ciasta wykrawamy małe serduszka, pieczemy razem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jeden owal za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – winogrona, truskawki, banany, kiwi, pomarańcze i owoce granatu. (Można dekorować według uznania). Ciasto pozostawić do schłodzenia na kilka godzin.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ