Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek

Łatwy obiad lub kolacja z kurczakiem

Dania z kurczaka od lat królują w polskich kuchniach. Gotowane przez nasze mamy i babcie, do dziś należą do najpopularniejszych potraw, jakie przyrządzamy. Dlatego też szybkie potrawy z kurczaka cieszą się tak dużą popularnością. Przepisy na obiad z kurczaka sprawdzą się zawsze są łatwe i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
przyprawy:
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki
– 2 łyżeczki majeranku
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1 łyżeczka soli
– czarny pieprz, oregano
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w paski, ułóż na foli spożywczej i lekko posiekaj nożem z obu stron, posyp przyprawami, zawiń w folię i włóż do lodówki na kilka godzin – kurczaka możesz przygotować rano do obiadu. Jeżeli nie masz czasu to usmaż od razu.
Rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oleju.
Kawałki kurczaka  obtocz w mące, smaż z obu stron. Czas smażenia kurczaka zależy od rodzaju, wielkości i gramatury mięsa. Filet należy smażyć około 9, 10 minut, drobniejsze kawałki około 6, 7 minut.
Propozycja podania: z frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ