Faszerowane jajka – Wyjątkowe i pyszne diabelskie jajka!
Wyjątkowe i pyszne diabelskie jajko! Te diabelskie jajka przepełnione są świeżością mięty, kolendry, marchwi, ogórków, cebuli i są lekko pikantne.
Są również szybkie i łatwe do wykonania, przyjazne dla osób dbających o wagę i stanowią świetną przekąskę lub przystawkę!
Należy je spożyć w ciągu dwóch dni, co jest powszechnie uważane za maksymalną ilość czasu, które można bezpiecznie zjeść, gdy są przechowywane w lodówce. A ponieważ jajka szybko się psują, należy je zawsze przechowywać w lodówce. Po przygotowaniu przechowuj je od razu w lodówce. Można je zrobić wcześniej, ale jeśli robię je dla innych, to najwyżej dzień wcześniej. Najlepiej smakują świeże!
Składniki:
– 6 jajek
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ szklanki majonezu sriracha
– 2 łyżeczki szczypiorku
– 2 łyżeczki musztardy
– ½ łyżeczki cukru
– 3 łyżeczki mięty, drobno posiekanej
– ½ łyżeczki mielonego czosnku
– 3 łyżeczki kolendry, drobno posiekanej
– kawałek marchewki
– 3 plasterki ogórka, pokrojone na ćwiartki
– ketchup pikantny
Instrukcje
Jajka ugotuj, zalej zimną wodą. Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół.
Ostrożnie usuń żółtko i umieść je w osobnej misce.
Żółtka rozbij widelcem. Następnie do miski z żółtkami dodaj majonez sriracha, musztardę, cukier, sól, posiekany szczypior i dobrze wymieszaj. Dodaj posiekaną miętę i kolendrę.
Napełnij rękaw cukierniczy z końcówką 1 M i wciśnij mieszaninę żółtek do białek, rozdzielając równomiernie pomiędzy wszystkie jajka. Alternatywnie możesz użyć łyżki i nabrać mieszaninę żółtek na środek białek.
Pokrój marchew Julienne obieraczką do warzyw (alternatywnie można użyć tarki do sera). Na wierzchu jajka faszerowanego połóż około 4-6 kawałki marchewki julienne.
Na środek każdego jajka dodaj ¼ kawałka ogórka. Polej delikatnie ketchupem.
Smacznego.