Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przystawka, przekąska

Diabelskie jajka ze szparagami i awokado

Te diabelskie jajka to eksplozja smaku! Zrobiłam je na kolację i okazały się hitem. Zrobienie ich zajęło trochę czasu, ale warto było – zrobię je jeszcze raz.
Jajka faszerowane są podstawą dań obiadowych i grillów, ale są również mile widzianym dodatkiem na każdą imprezę, posiłek lub uroczystość.
Kremowe, ziołowe jajka z pesto z awokado, z dodatkiem żółtka to aromatyczna, zdrowa przekąska.

Składniki:
– 6 jajek + 1 do dekoracji
– 1/2 awokado
– łyżeczka majonezu
– szparagi zielone świeże
– smażona szynka Prosciutto
– szczypiorek
– suszone pomidory z bazylią lub chili (płatki)
– papryka mielona
– sól i pieprz
– pół łyżeczki soku z cytryny
1.
Szparagi ugotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut, przełóż do zimnej wody na chwilę. Wyjm z wody i osusz na ręczniku papierowym. Odetnij same główki na długość 6cm.
2.
Ugotuj jajka na twardo, obierz. Zetnij górę jajka z węższej strony, wyjm żółtko, przełóż do miseczki. Białko podetnij z drugiej strony tak, aby stało pionowo. Ustaw na łyżeczkach.
3.
Przygotuj pesto.
Awokado przekrój na pół, podważ łyżką skórkę i wyjm sam miąższ. Przełóż do miseczki z żółtkami, dodaj majonez, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zblenduj.
Spróbuj po zblendowaniu i ewentualnie dopraw do smaku. Przełóż do worka z ozdobną tylką.
4.
Smażoną szynkę Prosciutto i szczypiorek posiekaj na drobno. Jajko do dekoracji – oddziel żółtko od białka. Zetrzyj na drobnej tarce osobno białko i żółtko.
5.
Układanie:
Włóż do białka jedną szparagę, wyciśnij rozetę z awokado, posyp teraz białkiem i żółtkiem, pokrojoną szynką Prosciutto, płatkami pomidorów, papryką mieloną i szczypiorkiem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ