Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska Wegańskie

Jabłka faszerowane – szybki deser

Najlepsze i najbardziej klasyczne odmiany jabłek do pieczenia to papierówka, antonówka oraz szara reneta. Są to głównie kwaskowate jabłka, idealnie komponują się ze słodkim ciastem a ich smak uwydatnia się po upieczeniu.
Choć w styczniu jest jeszcze w sklepach szara reneta to ani antonówki ani papierówki już nie spotkamy, bierzemy do pieczenia takie jabłka jakie mamy. Bardzo lubię odmianę Ligol, jest to twarde, słodko winne jabłko i takie użyłam w moim przepisie.
Składniki
– 6 jabłka do pieczenia, mogą to być również Golden Delicious lub Jonagold
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 125g ryżu w woreczku
– 1/2 szk. posiekanych rodzynek i żurawiny
– 2 łyżki serka mascarpone
– 1 łyżka masła
opcjonalnie : 6 kostki czekolady
Przygotowanie
1. Ugotuj ryż według wskazówek jak na opakowaniu.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Jabłka opłukać i osuszyć. Za pomocą ostrego noża do obierania lub wycinarki do jabłek wytnij rdzenie, pozostawiając centymetr spodu jabłka nienaruszone. W jabłkach wytnij otwory do farszu: wytnij otwory tak, aby miały około 3cm szerokości. Każde jabłko nakłuj kilka razy ostrym widelcem, zapobiegnie nam to popękaniu jabłek.

4. Ryż wsyp do miseczki, dodaj cukier, cynamon,posiekane rodzynki, żurawinę i serek mascarpone – wymieszaj.
5. Faszeruj jabłka, lekko dociskając, na górę płaską łyżeczkę masła i kostkę czekolady, przykryj odciętą górą jabłka.

6. Jabłka przełożyć do naczynia do pieczenia wysmarowanym lekko masłem. Piec w temperaturze 180°C do 45 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane i papkowate.
Po zakończeniu wyjmij jabłka z piekarnika i polej je sokami z naczynia.
Rewelacyjne z dodatkiem lodów waniliowych.
Uwagi: jeżeli mamy pod ręką orzechy, warto dodać.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ