Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Terrina warzywna z szynką Prosciutto di Parma

Coś innego -pięknie wygląda na stole i pysznie smakuje-idealne na każdą okazję, domówkę, urodziny czy święta, można przygotować dzień wcześniej i przed samą imprezą tylko pokroić-polecam.
Składniki:
– 5 plastry szynki Prosciutto di Parma
– 4 łyżki majonezu
– 3-4 paseczki papryki konserwowej
– 3 ogórki konserwowe
– 4-5 pieczarek marynowanych(lub podgrzybków)
– serek naturalny homogenizowany 200 g
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– łyżka żelatyny
– sól,pieprz

Przygotowanie:
Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut.
3 plastry szynki ułóż w małej foremce tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. 2 plastry po przeciwległej stronie ułożyć tak aby końce wychodziły za foremkę.
Pokrój ogórki, paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj majonez, serek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Podgrzej żelatynę rozrobioną z wodą w mikrofali ok 15-20 sekund, do rozpuszczenia. Dodaj do masy serowej energicznie mieszając.
Tak powstałą masę wlej do formy na szynkę. Górę przykryj wystającymi końcówkami szynki.
Odstaw roladę do lodówki na 2-3 godziny (można zrobić dzień wcześniej).
Po wyjęciu z lodówki odwróć foremkę do góry dnem, zabierz foremkę a zawijaniec zostanie na talerzu. Pokrój w plastry o szerokości ok. 1 cm.


Rozłóż na talerzu, możesz udekorować natką pietruszki, plastrami cytryny lub dowolnie.
Smacznego!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ