Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Na śniadanie lub przystawkę zamień herbatniki na niesamowite koszyczki z pieczarkami, które można łatwo zrobić z ciasta francuskiego.
Koszyczki to klasyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Są maślane, łuszczące się i och, takie pyszne; dlatego uwielbiam je jeść na śniadanie lub o dowolnej porze dnia.
Niezależnie od tego, czy kupujesz je w swojej ulubionej piekarni, czy robisz je sam, żaden koszyczek nie jest kompletny bez nadzienia lub dodatków!
A jeśli chodzi o wypełnienia, masz niezliczone możliwości! Niezależnie od tego, czy jest słodki, pikantny, czy kombinacja obu – nie możesz się pomylić.
Koszyczki z pieczarkami:
– ciasto francuskie
– cebula
– 200g pieczarek
– 100g sera mozzarella
– sól, pieprz do smaku
– szczypior
– łyżeczka masła
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżeczce masła. Pieczarki pokrój, dodaj do zeszklonej cebuli, podsmaż. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Ciast francuskie pokrój na kwadraty 10×10. Do formy na babeczki wkładaj ciasto (wcześniej posmaruj delikatnie olejem), dociskając do dna. Do każdego ciasta włóż kółka z papieru do pieczenia, wsyp fasolę w celu obciążenia. Brzegi posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz przez 20 minut.
Upieczone wypełnij usmażonymi pieczarkami, posyp startym serem, zapiekaj przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.