Proste przystawki z pomidorami koktajlowymi – puść wodze fantazji
Sposobów na ich przygotowanie jest kilka i jesteśmy pewni, że Ty też masz sekret na idealne nadziewane pomidory!
Puść wodze fantazji i urozmaicaj nadzienie za pomocą najbardziej apetycznych składników, takich jak bekon, warzywa czy aromatyczne pesto bazyliowe z pomidorami suszonymi!
I. Pomidorki z beconem
– Pomidorki koktajlowe
– boczek surowy wędzony
– serek kozi
– chleb żytni
– papryczki ostre czerwone, zielone
– oliwki zielone
– zioła np. oregano, pietruszka, koper
Z każdego pomidorka zetnij górę, wydrąż środek. Usmaż boczek na rumiano, przetnij na pół.
Papryczki pokrój na cienkie plasterki po skosie. Oliwki pokrój w plastry.
Chleb pokrój w kromki, następnie wykrawaj obręczą kółka. Dookoła chlebka zrób małe kupeczki z serka koziego, na środku ustaw pomidorek, włóż zrolowany boczek smażony, listek oregano, plasterek papryczki czerwonej i żółtej, a dookoła na pomidorku wyciśnij małe kupeczki serka koziego. U podstawy pomidorka udekoruj koperkiem, plastrem oliwki, listkiem pietruszki i zieloną papryczką.
II. Pomidorek z pesto bazyliowym i pomidorami suszonymi
– pesto bazyliowe z pomidorami suszonymi
Postępuj tak jak wyżej do momentu postawienia pomidorka na chlebie. Do środka pomidorka wciśnij rozetę pesto z bazylii i pomidorów suszonych (przepis tu).
Górę pesto udekoruj małą gałązką pietruszki, u podstawy pomidorka umieść: plasterek papryczki zielonej, czerwonej, żółtej, listek pietruszki, gałązkę oregano.
III. Pomidorki z mini salami
– mini salami
Postępuj tak jak wyżej w pierwszym przepisie do momentu postawienia pomidorka na chlebie. Do środka pomidorka włóż 2-3 gałązki oregano i małe salami.
Podstawę pomidorka udekoruj plasterkami papryczki czerwonej, zielonej, żółtej, plasterkiem oliwki zielonej i listkiem pietruszki.
Smacznego.