Ciasto francuskie idealnie nadaje się na szybkie przystawki na imprezę serwowane na zimno i na ciepło, gdyż wystarczy zrobić ciekawy farsz, zawinąć go w ciasto, a błyskawicznie stworzysz coś pysznego. Idealnie łączy się ono zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem.
Przystawka z jabłek i brie:
– ciasto francuskie
– jabłko
– ser Brie
– miód
– żółtko + łyżeczka mleka
Jabłko przekrój na cztery części, wydrąż nasionka, każdą cząstkę przekrój na 4 plastry. Ser Brie pokrój na małe kawałki około 1cm x 3cm i grubości ok. 0,5cm.
Rozłóż ciasto francuskie, pokrój na trójkąty. Na każdy trójkąt układaj: jedno jabłko, kawałek sera Brie, polej miodem i zwijaj rogaliki. Posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut lub do zrumienienia ciasta.
Smacznego.