Przekąska z melonem, koreczki z szynką i pyszna kanapka z serem

Kanapki dodają elegancji przyjęciu z napojami. Idealną kanapką będzie pięknie podany, mały i smaczny kąsek, który goście mogą zjeść jedną ręką, jednocześnie trzymając szklankę w drugiej.

Przekąska z melonem, koreczki z szynką i pyszna kanapka z serem
I. Melon w towarzystwie salami

– melon pomarańczowy
– salami
– bazylia
– pikery
Z melona wykrawaj kuleczki, salami przekrój na pół i zwiń po 4 plasterki jak różyczki. Na pikera nadziej kuleczkę z melona, listek bazylii, różyczkę z salami, liść bazylii i zakończ kuleczką melona.

II. Kanapka z serem, owocami i fioletową cebulą

– bagietka
– serek śmietankowy (150g)
– 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
– ser żółty w plastrach
– pomidorki koktajlowe
– winogrona zielone
– cebula fioletowa
– masło
– sałata
Cebulę pokrój w “bananki”, pomidorki i winogrona na ćwiartki. Do serka śmietankowego dodaj 2 łyżeczki jogurtu, wymieszaj(możesz doprawić do smaku solą i pieprzem), przełóż do woreczka z ozdobną tylką.
Bagietkę pokrój w cienkie kromki, posmaruj masłem, połóż złożony na pół plasterek sera żółtego, teraz połóż cząstkę pomidora i winogrona, dwa bananki cebuli fioletowej, wyciśnij rozetę z serka śmietankowego, udekoruj porzeczką i listkiem sałaty (lub pietruszką).

III. Koreczki z serem pleśniowym Gold i Blue

– serek pleśniowy Gold
– serek pleśniowy Blue
– szynka Serrano (lub inna dojrzewająca)
– oliwki czarne
– drobne kiełki
Złóż razem serek Gold i Blue, pokrój w małe kwadraty. Na pikera włóż kawałek szynki złożonej nieregularnie, czarną oliwkę i wbij w serki pleśniowe. Poprósz drobnymi kiełkami.
Smacznego.

Dodaj komentarz