Trzy szybkie finger food z krewetkami

Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie tylko delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej, a przy tym niskiej zawartości tłuszczów nasyconych. Oprócz tego są lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzjakalnych właściwości.
Niektórzy uważają krewetki za wykwintne i drogie danie, w związku z czym spożywają je sporadycznie, zazwyczaj przy okazji większych uroczystości lub w restauracji. Tymczasem przyrządzenie ich w domu jest bardzo łatwe, ponadto na rynku polskim nie ma najmniejszego problemu z dostępnością tych skorupiaków.


I. Krewetka w kieliszku
– ugotowane krewetki
– szczypiorek
– sos słodko kwaśny (przepis znajdziesz tu)
– mały kieliszek
Do kieliszka wlej trochę sosu słodko – kwaśnego, połóż krewetkę na rancie kieliszka, włóż 3-4 szczypiorki tak, aby wystawały ponad krewetkę.


II. Krewetka z winogronem
– ugotowane krewetki
– zielone winogrona
– drobne kiełki
– łyżeczka porcelanowa, pikery
Większe winogrona przekrój na pół. Pół winogrona połóż na łyżeczkę. Małe winogrono włóż w środek krewetki i przebij pikerem, umieść na przygotowanej połowie winogrona. Posyp kiełkami.


III. Dwie krewetki w płaskim naczyniu
– ugotowane krewetki
– sos słodko-kwaśny
– do dekoracji:porzeczki i sałata (można dodać listek pietruszki lub kopru)
Do płaskiego naczynia wlej trochę sosu słodko-kwaśnego, ułóż dwie krewetki, ozdób porzeczką i listkiem sałaty.
Smacznego.

Dodaj komentarz