Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Pora Na Posiłek

Udka z chrupiącą skórką z głębokiego tłuszczu – takich jeszcze nie jadłeś

To zdarza się każdemu z nas: utknęliśmy w rutynie obiadowej i w końcu robimy to samo danie, aż rodzina praktycznie błaga o zupełnie nowe menu. Nie martw się; Jesteśmy tutaj, aby pomóc! Zaletą urozmaicania stołu jest to, że nie musi to być trudne. Istnieje wiele pysznych i szybkich pomysłów na kolację, które możesz dodać do swojego arsenału. Brakuje gotówki? Jest też mnóstwo pomysłów na tanie obiady, które łatwo zmieszczą się w Twoim portfelu.
Mój kolejny ulubiony przepis na podudzia z kurczaka pieczone w głębokim tłuszczu! Nigdy mnie to nie zawodzi, dzięki tej prostej metodzie, którą można łatwo przygotować i dostosować za pomocą ulubionych przypraw.
Smażone podudzia „pałki” kurczaka:
– 6 szt podudzia kurczaka
Marynata:
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka ketchupu ostrego
– 1 łyżka musztardy
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżki papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
dodatkowo: 200ml mleka, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, mąka (maki tyle aby powstało ciasto naleśnikowe, konsystencja gęstej śmietany)
Panierka:
– 1 łyżka maki pszennej
– 1 łyżka maki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka majeranku
– płaska łyżeczka papryki łagodnej (lub ostrej)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść płatków kukurydzianych lekko rozdrobnionych
– szczypta soli i pieprzu
– miseczka z zimną wodą
– olej do smażenia głębokiego
Sposób przygotowania;
Składniki na marynatę wsypać do jednej miseczki, wymieszać, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. W drugiej miseczce przygotować ciasto naleśnikowe, przełożyć kurczaka z marynaty do ciasta naleśnikowego, miseczkę przykryć, włożyć do lodówki na kilka godzin.
Co najmniej pół godziny przed smażeniem wyjąć podudzia z lodówki. Wszystkie składniki na panierkę mieszamy. Podudzia jeszcze raz delikatnie przemieszać w miseczce. Jedną ręką wyjmujemy po jednym podudziu z miseczki i przekładamy do panierki. Drugą suchą ręką obsypać panierką dokładnie z każdej strony. Wyjmujemy kurczaka z panierki i umieszczamy go na chwilę w zimnej wodzie, wyjmujemy z wody i z zachowaniem ręka sucha i mokra obtaczamy kurczaka w panierce.
Ważne aby nie robić obtaczania mokrą ręką, panierka przykleja się do palców i nie trzyma się kurczaka.
Olej nagrzewamy do 190 stopni.
Podudzia wkładamy do gorącego tłuszczu, po chwili (3-4min) zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i smażymy ok 15 minut. Gotowe. Najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem frytek i surówki według uznania.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ