Pyszne przekąski – gruszka w szynce Serrano i sałatka z grzybami w pierścieniu z cebuli
Dość zaskakującym połączeniem jest połączenie słodkiego ze słonym. Słodka gruszka i słona szynka Serrano bardzo smaczne przekąskowe połączenie.
Drugim rozwiązaniem chociaż już na słono jest sałatka z grzybami w pierścieniu z fioletowej cebuli.
I. Gruszka w szynce Serrano
Potrzebujesz:
– gruszka Konferencja
– serek kozi President „Sainte Maure”
– szynka Serrano
– rukola
Gruszkę umyj, odkrój końcówki, przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne. Każdą połówkę przekrój na cztery części wzdłuż.
Serek pokrój na mniejsze kawałki, przyłóż do podstawy gruszki, zawiń szynką, włóż liść rukoli.
Smacznego.
II. Sałatka z grzybami w pierścieniu z cebuli
potrzebujesz:
– fioletowa cebula
– sałatka pieczarkowa (przepis tu)
– sałata karbowana krucha
– tost
– pomidor koktajlowy
– oliwki czarne
– płaskie kwadratowe pojemniczki
Pomidorki i oliwki pokrój na cztery części. Cebulę obierz, pokrój w grube 1cm. plastry, rozdzielaj pierścienie cebuli. Z tosta wykrawaj obręcz kółka.
Do pojemniczka układaj: liść sałaty, krążek tostu, pierścień z cebuli – środek cebuli wypełnij sałatką pieczarkową, udekoruj ćwiartką pomidora, czarną oliwką i szczypiorkiem.
Smacznego.