Rolady z mięsa mielonego są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Roladę można nadziewać warzywami, grzybami, jajkami i czym tylko chcemy. Proste w przygotowaniu z pysznym farszem.
Składniki:
– 1/2 mięsa mielonego
– 2 jajka
– 1/2 szklanki bułki tartej
– sól i pieprz do smaku
Farsz:
– 1 cebula
– 20dkg pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej
– 3 łyżki parmezanu
– ser żółty
– sól i pieprz do smaku
– łyżka oleju
Mięso mieszamy z jajkami, bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie farszu:
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki, chwilę smażymy. Jeżeli grzyby puszczą wodę, to odparować ją na patelni. Odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia tak, by jeden z boków pasował do blaszki.
Można upiec też w naczyniu żaroodpornym, nie musi być koniecznie blaszka. Na mięso nałożyć farsz, pozostawiając wolne miejsca na brzegach, około 3 cm. na jednym brzegu ułożyć żółty ser w formie słupka na całej długości. Roladę zawijać pomagając sobie papierem i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą papieru mięso delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia.
Przełożyć do formy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia górę posypać startym parmezanem.
Smacznego
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..